W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X

Profilaktyka zdrowia


SPOSOBY NA MAŁEGO OWOCOWO-WARZYWNEGO NIEJADKA

2017-01-09


Owoce i warzywa są bardzo ważnego dla prawidłowego rozwoju organizmu szczególnie małego człowieka. Lecz większość wie lub doświadczyła tego, że dzieci często trudno zachęcić do jedzenia owoców i warzyw.


Oczywiście zmuszanie, szantażowanie, czy próby przekupstwa nie są skuteczną metodą zachęcającą do jedzenia a nie tylko jednorazowego zjedzenia zdrowego posiłku przez malucha.

Dlatego też przedstawiamy poniżej kilka pomysłów na to, aby skutecznie zachęcić dziecko do jedzenia owoców i warzyw.


1. WSPÓLNE ZAKUPY – pamiętajmy, że możliwość dokonania własnego wyboru przez dziecko lub też sama myśl dziecka, że takiego wyboru dokonało samodzielnie, powoduje, że chętniej ono usiądzie do zjedzenia tych produktów, które samo wybrało. W czasie zakupów warto dać dziecku owoc/warzywo do powąchania. Często już sam zapach zachęca do spróbowania. Pobawmy się z dzieckiem w czasie takich zakupów. Zapytajmy jaki ma kolor, kształt, czy jest miękki czy twardy; co przypomina, itp.

2. WSPÓLNE GOTOWANIE – przygotowywanie warzyw/owoców do spożycia. Dziecko cieszy się, gdy może przygotować samodzielnie posiłek, czasami nieporadnie, niedokładnie, czasem tylko w niewielkim stopniu, np. układając gotowe kawałki warzyw na talerzu. Taki posiłek lepiej smakuje! :)

Dzieci lubią dokonywać wyboru.
Dlatego też powinniśmy owoce i warzywa serwować w formie bufetu, szwedzkiego stołu, dając im możliwość zadecydować co chcą wziąć i zjeść. Tego nie musi być super dużo, ale pamiętaj "dziecko je też oczami". Ułóż warzywa i owoce w różnych kolorach, np. pomidorki obok ogórków i żółtej papryki; czerwone jabłko obok zielonego, żółtego banana, itp. Kanapka może wyglądać jak piesek, statek, buźka, ptaszek itp. Taki "kolorowy obrazek" zainteresuje dziecko i z pewnością zachęci do zjedzenia.

3. POD RÓŻNĄ POSTACIĄ – warto również podawać dziecku warzywa i owoce w różnej konsystencji. Raz puree, raz w całości, bądź w kawałkach, innym razem w plasterkach lub w postaci płynnej (napoju, soku, sosu, itp.).


4. DODATEK DO DANIA – to forma "przemycenia" warzyw i owoców w diecie dziecka. Można z nich zrobić farsz do naleśników, pierogów, mięs. Sos pomidorowy do klusek, makaronu, to przecież też warzywo (choć w innej postaci). Dodatek do pizzy, zapiekanki, grzanki, tak chętnie jedzonych przez dzieci, to również warzywa. Galaretka z owocami, lody z owocami, owoce w gorącej czekoladzie, czyli coś słodkiego.


Pamiętajmy jednak o dwóch bardzo ważnych rzeczach!

  1. Musimy dać dziecku przykład! Dzieci nas obserwują i starają się nas naśladować. Dlatego sami jedzmy owoce i warzywa.
  2. Dziecko zanim polubi smak danej potrawy, przyzwyczai się do niego, musi nową potrawę popróbować przynajmniej kilka razy. Dlatego też bądźmy cierpliwi i wytrwali!



Partnerzy